Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Pakkans bij schijnzelfstandigheid is laag

Geplaatst op: 08-04-2022, 12:19:47

De aanpak door de Belastingdienst van schijnzelfstandigheid bij de inhuur van vakmensen in allerlei bedrijfssectoren komt niet van de grond.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer. Nederland telt steeds meer zzp’ers, inmiddels 1,1 miljoen. Tegen 8 miljoen mensen in dienstverband. Vóór 2016 werden 500.000 zogenaamde VAR-verklaringen afgegeven aan zelfstandigen, waarbij de Belastingdienst opdrachtgevers vrijwaarde van boetes of het achteraf opleggen van loonheffingen.
Met zo’n verklaring kon een zelfstandige een opdrachtgever op voorhand geruststellen. De VAR-verklaringen werkten echter schijnzelfstandigheid in de hand.  In 2016 is daarom een nieuwe wet van kracht geworden die stevigere handhaving ook bij opdrachtgevers mogelijk maakt.

Maar het kabinet besloot datzelfde jaar deze wet voorlopig niet te handhaven (moratorium) na de maatschappelijke onrust over nieuwe regels. Dat heeft ertoe geleid dat belastingambtenaren bij steeds minder opdrachtgevers controleren of zij ten onrechte geen loonheffing afdragen. De pakkans bij schijnzelfstandigheid is daardoor laag. Staatssecretaris Van Rij herkent de conclusies en neemt ze mee bij de plannen voor hervorming van de arbeidsmarkt.

In de afgelopen jaren heeft de Belastingdienst diverse hulpmiddelen geïntroduceerd waarmee opdrachtgevers en zelfstandigen zelf kunnen vaststellen of er al dan niet sprake is van een dienstverband zoals de webmodule en de ondernemerscheck. In de praktijk blijken die echter maar weinig gebruikt te worden. Echte zekerheid krijg je daarmee immers niet.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 6 april 2022

Ga terug naar de vorige pagina